Copiii de la „Sfântul Mina”
Duminică, 24 decembrie a.c., Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” a găzduit, festivitatea de premiere a Concursului de Creație Literară „Nașterea Domnului, prilej de bucurie sfântă”, ediția a doua.
Părintele Alexandru Pripon, organizatorul și inițiatorul Concursului, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, le-a urat celor prezenți bun venit și i-a felicitat pe copiii participanți, întrucât, până la urmă, toți sunt câștigători și acest lucru se observă, inclusiv, din numărul mare de lucrări pe care le-au trimis, iar membrilor juriului le-a revenit o misiune foarte grea de a-i desemna pe cei mai buni. De asemenea, acesta a mărturisit că a primit o generoasă sponsorizare în vederea editării antologiei, iar explicația celor care au dăruit banii pentru acest volum a fost simplă: „îi dăm pentru copiii de la «Sfântul Mina»”.
În Concursul de Creație Literară „Nașterea Domnului, prilej de bucurie sfântă” au fost înscrise 153 de lucrări, în limba română, din țară, dar și din Republica Moldova, și aproximativ 100 de lucrări în engleză și germană, întrucât au existat și două concursuri paralele, care s-au adresat doar elevilor de gimnaziu: „Der heilige Tag” (elevii participanți având ca profesori coordonatori pe doamna Alina Ane-Maria Pripon, profesor de limba germană la Școala Gimnazială „G. E. Palade” din Buzău și membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, și pe doamna Roxana Mirică, profesor de limba germană la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău), respectiv „The Holy Day” (elevii participanți având-o ca profesor coordonator pe doamna Camelia Andreia Timofte, profesor de limba engleză la Școala Gimnazială „G. E. Palade”).
La eveniment au fost prezente diverse personalități ale culturii buzoiene, printre care amintim: membrii juriului – Tudor Cicu, critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, președintele juriului la acest concurs (care a acordat și un premiu), Elena Căpățînă, președinta filialei Buzău a Ligii Scriitorilor din România și membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (care a acordat și un premiu din partea filialei locale a Ligii Scriitorilor și, de asemenea, a înmânat premiul in memoriam comandor Vasile Prăjescu), Mihaela Roxana Boboc, membră a Uniunii Scriitorilor din România (care a acordat premiul special al juriului și premiul „Literadura”) –, precum și alți oameni apropiați și dragi ai organizatorilor: Viorel Frâncu, membru Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și membru al Uniunii Epigramiștilor din România (care a acordat un premiu în memoria doamnei Lidia Marieta Frîncu), Stelian Grigore, profesor pensionar, membru al Ligii Scriitorilor din România și cetățean de onoare al comunei Țintești (care a acordat premiile în memoria domnului Nistor Tănăsescu și din partea revistei „Caietele de la Țintești”), Lidia Dinu, de la filiala de carte religioasă a Bibliotecii Județene Buzău (care a acordat premiul „Alexandru Oproescu”). La festivitatea de premiere au fost prezenți, pe lângă copiii participanți, părinții acestora, precum și profesorii lor îndrumători. Este foarte important să reținem că putem să fim buni și fericiți tot timpul anului și, de ce nu?, tot timpul vieții, nu doar în perioada sărbătorilor. Poate, însă, auzind peste tot colinde și văzând pretutindeni luminițe viu colorate, sufletul nostru percepe acum mai mult bucuria. Răutățile lumii în care trăim nu vor dispărea prea curând, dar depinde de noi toți ce parte a paharului dorim să vedem, pe cea plină ori pe cea goală. Schimbările pot începe chiar în acest moment dacă vom încerca să dăruim și noi puțină dragoste, bunătate și zâmbete celor care au nevoie doar de un simplu imbold pentru a se bucura pe deplin de viața lor, iar pe ceilalți să încercăm să-i ajutăm pe măsura posibilităților noastre. Sperăm să asistăm la cât mai multe ediții ale Concursului, care îi promovează pe noii scriitori, iar dacă acest lucru se va întâmpla, atunci, înseamnă că organizatorii și juriul și-au îndeplinit misiunea și și-au atins scopul de a pune o cărămidă la temelia viitoarei literaturi.
Prof. Alina Ane-Maria Pripon, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România