Cart

Nu ai niciun produs în coș.

Blog

  • Home

IMNUL JUDEȚULUI BUZĂU- UN RĂSUNET DIN SUFLET ȘI PENTRU SUFLET

IMNUL JUDEȚULUI BUZĂU- UN RĂSUNET DIN SUFLET ȘI PENTRU SUFLET

      IMNUL JUDEȚULUI BUZĂU- UN RĂSUNET DIN SUFLET ȘI PENTRU SUFLET

 

   La începutul lunii ianuarie 2024, avea sa fie lansat oficial ,, Imnul Județului Buzău”, la inițiativa comună a buzoianului Petre Adrian Robert și a cantautorului Marian Mărgarit, alături de fiul său, Georgian Mărgărit.

    Domnul Marian Mărgărit, dincolo de faptul că slujește cu sufletul membrilor comunității din comuna Boldu, județul Buzău, de mai bine de 34 de ani, fiind supranumit ,,patriarhul primarilor”, slujește cu aceeași dăruire și patos și pe altarul limbii române, dar și al muzicii, în calitate de autor de versuri și compozitor.

    Întors în satul său natal, după absolvirea Liceului Pedagogic din Buzău, domnul Marian Mărgărit va păstori de-a rândul generații de copii, cărora le-a transmis și cultivat sentimente profunde de patriotism, dar și dragostea pentru frumosul răspândit prin muzică și vers.

    Devenind încă din 1984, un folkist al cenaclului ,,Flacăra” lui Adrian Păunescu, de care l-a legat o curată prietenie, domnul Marian Mărgărit va ridica un bust în curtea primăriei din comuna Boldu, în memoria lui Adrian Păunescu. De altfel, avea să declare într-un interviu ulterior că: ,, întâmplător sau nu, când el s-a stins, s-a născut nepoata mea. Am scris câteva versuri: Când peste poet coboară veșnicia/ Pe lume vine azi nepoata mea , Maria”.

   Peste ani, la o activitate omagială organizată la Rm.Sărat, în memoria poetului basarabean Grigore Vieru, avea să declare că: ,, Între bustul lui Grigore Vieru din Rm. Sărat și cel lui Adrian Păunescu din Boldu, există podul cu flori dintre frații moldoveni și români, de aici, de la noi”.

   Profund legat de vatra strămoșească, cu tot ce presupune ea, tradiții și obiceiuri, dar mai ales față de simbolurile și valorile morale transmise de lumea satului și de părinții săi, domnul Marian Mărgărit a indus, prin puterea exemplului personal, mai departe fiilor satului , dar și copiilor săi, respectul, dragostea față de semeni, modestia și altruismul.

    În vara anului 2023, din aceleași considerente care i-au fost credință de viață, de a cinsti, onora și cânta locurile natale , dar și pe cei care trăiesc și slujesc în binele oamenilor, domnul Marian Mărgărit a lansat, tot în calitate de cantautor, un alt imn plin de sensibilitate ,, Imnul primarilor din Romănia”, pentru care am avut bucuria și onoarea de a mă afla printre primii ascultători.

   Revenind la al doilea imn , cel al județului Buzău, domnul Marian Mărgărit, realizează și de această dată o linie melodică solemnă, specifică unui imn, dar în același timp, destul de duioasă, pentru versurile sugestive, prin care amintește despre file din istoria, geografia și frumusețile naturale, fiind menționate personalitățile remarcante ale vremurilor prin care au dăinuit ținuturile minunate ale județului Buzău, pe care vă lăsăm să le descoperiți ascultând cu inima acest măreț imn. Cu un refren, care este  ca o chemare din suflet pentru suflet, pentru toți cei care trăiesc și simt că aparțin în întregimea ființei lor acestor meleaguri minunate : ,,Buzău, Buzău, meleag legendar/ Oriunde aș fi plecat, mă-ntorc la tine iar/ Buzău, Buzăul meu cu Crângul secular/ Oriunde aș fi în lume, mândru de-al tău nume, mă-ntorc la tine iar!”, Imnul Județului Buzău devine astfel unul dintre simbolurile de seamă ale județului nostru, sub aspect cultural, pe care avem datoria morală de a-l promova și prețui.

  Din aceste considerente și nu numai, vă invit, dincolo de audiții repetate, la reflectare, analiză și sensibilizare pentru frumosul dăruit din sufletul de artist al domnului Marian Mărgărit, pentru sufletul oricărui buzoian și nu numai.

   Dincolo de orice alte analize și comentarii, se cuvine, cred, aprecierea noastră colectivă, pentru domnul Marian Mărgărit și fiul său, care ne oferă nouă, buzoienilor, încă un exemplu de patriotism, dăruire și respect față de tot ceea ce este și va fi Buzăul, ca parte întegrantă a unei țări cu profunde radăcini de cumințenie și curățenie sufletească, care se trag dintr-o istorie aparte, cu binecuvântări Dumnezeiești.

 

Vetina Dumitru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Descoperă mai multe la Editura Rafet

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura