Cart

Nu ai niciun produs în coș.

Blog

  • Home

Și am venit să te salut…inima mea de peste Prut… de Luminița Răileanu

Și am venit să te salut…inima mea de peste Prut… de Luminița Răileanu


Duminică, 9 iunie 2024, la Centrul Cultural “Iazul Morilor” din Buzău a avut loc lansarea a două volume scrise de către Roxelana Radu, din Buzău, împreună cu Victor Cobzac, din Republica Moldova: “Împreunăzbor” şi “Întoarcerea”.
Evenimentul a fost moderat de Roxelana Radu, care a oferit microfonul invitaţilor pentru a vorbi despre cele două cărţi şi despre interesanta colaborare a celor doi autori.
Pentru început a luat cuvântul Constantin Marafet, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi editorul cărţilor. Fără a se erija în critic literar, şi-a exprimat părerea personală despre acest demers literar pe care l-a numit “un spectacol de șoapte și de simțire românească” şi îi identifică pe cei doi autori „în persoana poporului român, cel din oglindă, cel care încearcă să-și explice traumele care nu pot fi explicate, întrebări la care poate răspunde doar Prutul.”
Din cuvântul lui Tudor Cicu, scriitor, critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România voi reda, de asemenea, câteva idei dintre cele exprimate de la prezidiu: “Autorii scriu de pe o parte şi de alta a Prutului. Îşi scriu scrisori în care îşi descarcă sufletul. Fără realitate şi imaginaţie nu poţi fi creator de cursă lungă. Cărţile acestea au fost scrise cu sufletul. Veţi vedea că unul dintre autori are de partea lui realitatea (jurnalistul Roxelana Radu), iar celălalt o poezie evocatoare, a lui Victor Cobzac, pe care Roxelana Radu o trăieşte prin amintiri. Cred că realitatea Roxelanei şi imaginaţia poetică a lui Victor nu se opun, ci sunt un fel de subansamble care funcţionează perfect împreună. “Împreunăzborul” îl încadrez ca roman epistolar sau un jurnal sentimental, iar volumul al doilea, “Întoarcerea” poate fi tot un roman epistolar sau roman social.”
Gina Zaharia, scriitoare şi membră a Uniunii Scriitorilor din România, a oferit din preaplinul sufletului său o revărsare de cuvinte frumoase şi atât de elocvente cu privire la proiectul comun al celor doi scriitori: “Citind aceste cărţi, am văzut cum se întinde un curcubeu peste Prut. Au creat un altar al dragostei de ţară. Roxelana Radu şi Victor Cobzac sunt două nume pe care le leagă frumuseţea Prutului. Volumele de azi sunt un jurnal trainic şi inedit, un amalgam de trăiri, o ţesătură de gânduri peste Prut. Nu pot să nu observ cât de bogaţi suntem cu aceşti prieteni. Completările celor doi sun perle de pe fundul oceanului. Să dăruieşti din cuvântul tău este o sărbătoare prelungită. Am citit şi m-am plimbat odată cu autorii. Volumele aceste sunt un alai de trăiri.”
A urmat Laurenţiu Belizan, scriitor şi membru al Uniunii Scriitorilor din România. Nici acesta nu a pierdut ocazia de a pune într-o lumină caldă cele două cărţi ale zilei. Iată câteva pasaje: “Cărţile sunt un amestec de literatură, muzică, pictură. Dacă laşi amintirile să cadă în neant, prezentul nu mai are rost. Povestirile sunt adevărate madelaine. În ambele volume găsim o împletire de sensibilitate şi umanism. Dialogul, provocările, răspunsurile din aceste jurnale parcurg timpul, iar Prutul devine un râu mitologic, cu multe ipostaze de-a lungul vremii. Patria este văzută ca o familie extinsă, chiar dacă suntem despărţiţi de o apă şi o linie imaginară.”
Paulina Georgescu, scriitoare şi dumneaei, a făcut cunoscute din tainele ivirii acestui proiect despre care a avut cunoştinţă încă de la început. Redă parcursul acestor cărţi de la idee la produsul finit într-o împletire armonioasă de poezie în proză: “Ştiam ce-şi propuseseră cei doi autori. Se luau la întrecere de pe cele două maluri ale Prutului, împletind proza cu poezia. Citind cărţile, se derula un film care nu voiam să se mai termine. Am privit cum un el şi o ea se lasă cuprinşi într-un vals atât de apropiaţi, dar despărţiţi. Roxelana Radu are puterea de a transforma cuvintele în imaginii vii, iar Victor Cobzac are o poezie inedită. Cei doi au reuşit să împletească două genuri literare ale căror bariere au fost depăşite, iar scena valsului este imaginea perfectă a acestei simbioze. Ca cititor privilegiat, am fost martorul unei alchimii literare, o dovadă a abilităţii autorilor de a uni. Stilul epistolar apropie şi mai mult cititorul, pe care îl plasează în mijlocul evenimentelor făcându-l părtaş, estompează limitele dintre autori şi cititor.”
Marius Cătălin Negoiţă, scriitor şi artist plastic, autorul copertei volumului I, “Împreunăzbor” a adăugat că: “Este un proiect frăţesc, cu o defăşurare sub forma unei scrisori. Povestea autorilor a prins contur aşa cum nu a reuşit să facă altă generaţie pentru a-şi asambla corespondenţa. Cărţile acestea înseamnă dor, umanitate, un singur dor tras în tuşe precise, sunt nostalgie şi emoţie de nestăvilit. Sunt, ideatic vorbind, plutirea peste timp şi peste Prut. Cum pasărea nu poate pluti la nesfârşit în văzduh, a apărut şi volumul al doilea, ca o întoarcere la cuib. Poezia însoţeşte pasajele de proză metaforizând povestea din poveste.”
Au mai luat cuvântul şi alţi colegi de breaslă şi prieteni: Alina Ane-Marie Pripon (profesor şi ziarist, membru al Uniunii Ziariştilor din România), cu un material intitulat “Prietenie fără graniţe”, Mihaela Ciobotariu, poetă, autoarea prefaţei, care ţine să menţioneze încă o dată că “nu te plictiseşti cu aceste două cărţi, deoarece te simţi ca într-un carusel”, Limona Rusu, care îi numeşte pe cei doi autori “intelectuali rafinaţi, care stăpânesc cuvântul”. S-au alăturat Geta Lipovanciuc (scriitoare, compozitoare şi interpretă), care a dat citire poemului “Frate pe viaţă” dedicat lui Victor Cobzac, şi Olga Grigorov, preşedinte ASCIOR, filiala Tulcea, care vede în cele două cărţi “un pod de gânduri”.
La final a luat cuvântul şi Excelenţa Sa, Ambasadorul cultural Convenţia ONU – Geneva, George Călin, care a apreciat activitatea pentru calitatea superioară şi ecoul frumos pentru România şi Republica Moldova.
Pe parcursul evenimentului cei doi autori au dat citire unor fragmente din cele două cărţi, într-un diafan dialog literar ce a emoţionat profund auditoriul, care a luat astfel la cunoştinţă o mică parte din conţinutul volumelor.
Înainte de încheierea întâlnirii au avut loc o sesiune de autografe şi un recital poetic şi muzical susţinut de Geta Lipovanciuc.
A fost o întâlnire între prieteni de pe ambele maluri ale Prutului, ce au reuşit să facă să dispară pentru câteva ore graniţa dintre cele două ţinuturi româneşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Descoperă mai multe la Editura Rafet

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura